Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Granskning: Misstänkt greenwash av glödlampor

Publicerad: 20 Januari 2015, 12:19

Halogenlampor säljs som miljöalternativ


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 januari.

Halogenlampor säljs med felaktig miljömärkning på EU:s marknad. Några av de största tillverkarna säljer lampor från energiklass D som ”Eco”, visar en granskning av organisationen Coolproducts.

– Halogenlampor är den minst effektiva lösningen på marknaden och det är fel att de marknadsförs på det här sättet, säger Nils Borg, energikonsult på Borg & Co, till Miljöaktuellt.

Philips och Osram marknadsför sina halogenlampor som “Ecoclassic” och ”Classic Eco Superstar A”, trots att produkterna håller lägsta energiklass D. Halogenlampor är 30 procent effektivare än konventionella glödlampor men håller långtifrån samma klass som moderna LED-lampor.

– Halogenlamporna ska fasas ut 2016 men industrin bromsar upp. De säger att det är för tidigt att förbjuda halogen och vill i stället använda energimärkningen för att locka konsumenter att köpa effektivare lampor, men deras marknadsföring syftar bara till att binda marknaden hårdare vid den sämsta tillåtna tekniken, säger Nils Borg.

Halogenlamporna ska sluta att säljas i september 2016, enligt EU:s ekodesigndirektiv, och ersättas av mer effektiva LED-lampor. EU ska inom kort ta ställning till en förlängd tidsfrist för halogenlampor fram till 2018.

_________________________________________________

TIPS PÅ UTBILDNING:

Kommunicera hållbarhet och vinn konsumentens förtroende

Heldag som ger dig verktyg för att kommunicera hållbarhet effektivt till konsumenter och medborgare (B2C), kunskap om hur greenwash undviks och hur olika målgrupper triggas att göra hållbara val.
19 MARS 2015

> Anmäl dig här!

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.