Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Granskning: Nära kopplingar mellan Iva och kraftindustrin

Publicerad: 16 januari 2014, 12:40

Ingenjörsvetenskapsakademin som håller hög profil i frågan om vattenkraftens miljökrav stöds ekonomiskt av Svensk energi och kraftföretaget Eon.


Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Ingenjörsvetenskapsakademin (Iva) stöds ekonomiskt av Svensk energi och kraftföretaget Eon. Flera av ledamöterna som har författat det senaste remissvaret om vattenkraften sitter i styrelser med kraftbolagsanknytning, rapporterar Fiskejournalen.

– Det ser ut som ett beställningsverk från Svensk energi. En blåkopia från branschorganisationen, och det är kanske inte konstigt eftersom det delvis är samma människor, säger Christer Borg, ordförande för Älvräddarna, till Miljöaktuellt.

Lennart Fredenberg, Bo Normark, Lennart Billfalk, Christer Sjölin och Jan Nordling heter experterna som skrivit Ivas svar. De sitter med i styrelser som Sydkraft elnät, Västbo kraftförsäljning, Vattenfall support, Arise elnät, Stora Kopparnät och Sustainable energy angels.

Iva har hållit hög profil i frågan om skärpta miljökrav på vattenkraften. I sitt remissvar till den statliga Vattenverksamhetsutredningen menar man att det kan leda till ökade elpriser, försämrad konkurrenskraft och ökade samhällskostnader. Bortfallet av förnybar energiproduktion kan bli stort.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) skriver i sitt remissvar till samma utredning att förlusten som följer av de skärpta miljökraven kanske sträcker sig till 1,5 terawattimmar. Att det som Iva skriver skulle röra sig om mellan sex terawattimmar och ända upp till hälften av hela den svenska produktionen är enligt Christer Borg ”fria fantasier”.

– Det är ren skrämselpropaganda, troligen i syfte att skrämma upp några politiker inför valet, säger han.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.