Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Granskning: Så avslöjades Jämtkrafts miljöbluff

Publicerad: 3 oktober 2011, 07:55

De flesta av våra 17 kraftstationer har fisktrappor säger energibolaget Jämtkraft. Men en granskning av tidningen Fiskejournalen visade att det bara fanns en enda.


Ämnen i artikeln:

JämtkraftVattenkraft

Tidningen Fiskejournalen har granskat det kommunägda energibolaget Jämtkrafts miljöarbete.

Bolagets pressekreterare Anders Rubensson hävdar att det finns fiskvägar vid de flesta av bolagets 17 vattenkraftverk. Men en genomgång visar att det finns blott en enda fisktrappa – vid Dammåns kraftsstation – som dessutom redan var byggd när bolaget köpte anläggningen 1974.

Anders Rubensson vill inte kommentera uppgifterna när Fiskejournalen frågar.

Fiskejournalen skriver om en annan incident där Jämtkraft använt sig av ekonomiska påtryckningar för att få fram ”rätt” forskningsresultat om miljöeffekter av småskalig vattenkraft. Bolaget hotade Mittuniversitetet med indragna forskningsmedel om den beställda rapporten skulle komma fram till “fel” resultat

– Jag fick påtryckningar om att
det var viktigt att Mittuniversitetet uttryckte sig positivt, annars skulle vi inte få några mer forskningsmedel från Jämtkraft, säger forskaren och universitetslektorn Paul van der Brink till Fiskejournalen.

Frågan om vattenkraftens miljöeffekter kommer att diskuteras vid en öppen utfrågning i riksdagen imorgon tisdag.

Det är miljö- och jordbruksutskott som låtit utreda effekterna på den biologiska mångfalden. Utskottet menar att det i första hand är kraftbolagen som ska betala åtgärder för att återskapa och bevara den biologiska mångfalden – och att statliga bidrag på området kan vara ett komplement som förenklar arbetet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

JämtkraftVattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.