Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gratis cykel ska minska klyftor

Publicerad: 11 maj 2015, 07:30

Alla unga bör få en cykel. Så ser ett förslag ut i Malmö. Det ska ge både miljövinster och minska klyftorna, är det tänkt.


Ämnen i artikeln:

Karolina SkogKollektivtrafik

Under de närmsta dagarna beslutar Malmö stad om budgeten för 2016. Ett av förslagen där är att låta unga åka gratis i kollektivtrafiken eller att ge dem gratis cyklar, rapporterar Sydvenskan.

– Det är intressant men jag kan inte säga om vi kommer att gå vidare med idén, säger kommunalråd Karolina Skog (MP).

Det skulle kosta 13 miljoner kronor att ge stadens 13-åringar en var sin cykel och hjälm. Att ge barn och unga gratis kollektivtrafik skulle kosta ungefär 50 miljoner kronor, men om barnen i stället får cyklar skulle det enligt gatukorsets tjänstemän minska klyftorna.

– Att barn och unga ska kunna röra sig på lika villkor i staden är väldigt viktigt för Vänsterpartiet med tanke på att 30 procent av barnen i Malmö är fattiga. Men det är en förhandlingsfråga vilka insatser som ska prioriteras i ett tufft ekonomiskt läge, säger Hanna Gedin (V), vikariernade kommunalråd.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.