Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gratis kollektivtrafik ökade resorna med 80 procent

Publicerad: 15 september 2014, 09:27

Avestas satsning på gratis kollektivtrafik lyckades över förväntan, visar rapport.


Ämnen i artikeln:

Kollektivtrafik

Under den kommande mandatperioden vill Vänsterpartiet satsa statliga medel på att införa avgiftsfri kollektivtrafik. Det har Avesta kommun redan testat och försöket blev så lyckat att kommunen nu har beslutat att Avestaborna ska få fortsätta att resa gratis.

Försöket har pågått sedan 2012 och under sommaren utvärderades det av Ramböll som slog fast att resandet med kollektiva färdmedel ökat med 80 procent, samtidigt som koldioxidutsläppen minskade med 40 procent. Utvärderingen av det första året med gratisbussar visar också att cirka 110 000 bilresor ersatts med buss, något som innebär att koldioxidutsläppen minskat med 64 000 kilo.

– Försöket har varit väldigt uppskattat bland Avestaborna och miljöaspekterna är dessutom väldigt positiva. Det har gjort att vi fattat ett politiskt beslut om att fortsätta med avgiftsfri kollektivtrafik, säger Lars Enoksson, näringslivssekreterare i Avesta.

Han säger att försöket kostat en del pengar, bland annat för att det ökande resandet har gjort att man behövt sätta in fler bussar på många linjer.

– Vi anser att det är värt de här pengarna och det verkar det som Avestaborna tycker också. Det räcker med att åka buss för att se hur många som reser och hur uppskattat det här är, säger Lars Enoksson.
Intresset för försöket har varit stort och kommunen har tagit emot flera studiebesök, bland annat från Rosa Luxemburg-stiftelsen.

– Vi ligger lite i framkant med det här, men det diskuteras även ute i Europa, säger Lars Enoksson.

Andra kommuner som gjort försök med gratis kollektivtrafik är Ockelbo och Kiruna.

Läs Rambölls utvärdering av försöket här

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Kollektivtrafik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.