Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grattis på 10-årsdagen rymdstationen

Publicerad: 21 november 2008, 09:24

Internationella rymdstationen fyller jämnt och den växer med bra fart.


Internationella rymdstationen ISS, vår mötesplats i rymden bara fortsätter att växa och kommer att ha en total volym på 1200 kubikmeter, väga 419 ton (på Jorden) och tillföras 110 kW elenergi från sina solceller när den är färdig. Den första delen lades i bana 1998 och stationen har idag 20 delar, varav vissa är trycksatta moduler, medan andra är fackverkskonstruktioner och robotarmar på utsidan.

Rymdstationen är ett internationellt samarbete mellan NASA, Ryska federala rymdflygstyrelsen, Kanads rymdflygstyrelse, Japanska rymdforskningsstyrelsen JAXA och elva medlemmar i Europeiska rymdflygstyrelsen ESA: Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Holland, Norge, Spanien; Sverige, Schweiz och England.

I en TV-sändning från rymdstationen hurrade befälhavaren för rymdfärjan STS-126 Chris Ferguson och expeditionsledaren Mike Fincke för tioårsjubileet.

Hittills har 116 personer från 15 länder besökt stationen. Besättningen har ätit ungefär 19.000 måltider ombord sedan den första besättningen bosatte sig där år 2000. Efter 114 rymdpromenader och en mängd konstruktionsarbete utfört av robotar har stationens fackverksstruktur växt till 97 meters längd. Solpanelerna har en sammanlagd yta på 2600 kvadratmeter, nog för sex basketbollplaner.

Stormen Felix fotograferad från ISS den 3 september 2007

ISS far fram med dryga 27000 kilometer i timmen på cirka 400 kilometers höjd, men höjden varierar en smula på grund av att den bromsas av friktionen mot atmosfären och då och då måste skjuta av raketer för att komma tillbaka till sin tidigare höjd. Även solvinden trycker på den och får den att ändra höjd.

ISS som den ser ut just efter att rymdfärjan kopplat loss och är på väg tillbaka till Jorden.

ISS besöks av den amerikanska rymdfärjan när besättningen ska bytas ut, men människor kan också komma till Jorden med ryska Sojuz-kapslar. Förbriknigamterial har hittills tillförts av ryska Progress-kapslar, som äbven transporterat bort skräp, men sannolikt kommer detta att tas över av ESA:s ATV (Automated Transfer Vehicle), varav den första, ”Jules Verne” redan har dockats, lastats och farit därifrån helt automatiskt.

Läs mer på www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev