Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grattis på 40-årsdagen, laptopen

Publicerad: 5 november 2008, 10:39

Den ligger idag i var mans knä. För jämnt 40 år sedan föddes som ide på PARC.


Bärbara datorer som vi ser dem idag, föddes som idé redan för 40 år sedan.

1968 var datorer stora som skåpbilar, drog många kilowatt och matades med hålkort. En framsynt herre vid namn Alan Kay som jobbade vid Xerox PARC (Palo Alto Research Center) hittade på en bärbar framtidsprodukt kallad Dynabook. Den skulle vara smal och inte väga mer än ett kilo. Dynabooken tillverkades aldrig, men idag, 40 år senare har tekniken kommit därhän att vi faktiskt har smala, bärbara datorer som väger omkring ett kilo.

Kay gjorde modeller i papp som han kunde fylla med blykulor för att kunna simulera olika storlekar och vikter. Definitionen av ”bärbarhet” kom att bli ”möjligheten att kunna bära något annat också” och ”handportabilitet” som ”möjligheten att kunna gripa tag i något annat också”. Han kom fram till att man förmodligen behövde kring en megapixel vilket resulterade i en form som var ganska platt och stor nog för att kunna visa en textsida. Vikten jham,nade runt ett kilo.

PARC har en historia av enastående nytänkande och utveckling. Det var vid PARC man tog fram den första grafiska arbetsstationen och kläckte idén med e-post och kom fram till kravet att för att e-post skulle bli universellt användbar var man tvungen att göra avsteg från A-Z och skapa teckenuppsättningar för alla skriftspråk. Idag kallas det Unicode.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev