Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpace: Så kan vi skydda Arktis

Publicerad: 21 januari 2013, 14:00

Med anledningen av den stora Arktis-konferensen i Tromsö i veckan kommer nu Greenpeace med ett antal förslag till hur Arktis kan räddas.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Just nu medverkar Carl Bildt på den stora Arktiskonferensen ”Arctic Frontiers” i norska Tromsö. Utrikesministern fick omedelbart kritik från Greenpeace, för att inte tydligt ta ställning mot olje- och fiskeindustrins vinstintressen i området.

Therese Jacobsson är Greenpeace arktisexpert och hon menar att Sverige som ordförandeland i Arktiska rådet fortfarande har fyra viktiga månader på sig att kämpa för skyddet av Arktis. På sin blogg har hon också satt upp en lista över de mest akuta sakerna som måste göras för rädda området:

- Nätverk av skyddade områden. Greenpeace förespråkar ett nätverk av marina skyddade områden i Norra ishavet. Detta går i linje med konventionen om biologisk mångfald som kräver att 10 procent av världens hav ska vara skyddade år 2020. Inga sådan områden har hittills etablerats i Norra ishavet.
- Förbud mot oljeborrning. Greenpeace vill att ett omedelbart förbud mot oljeborrning i Norra ishavet införs så att området skyddas mot oljeolyckor. Greenpeace konstaterar att det inte finns  någon teknik att städa bort olja från is och påpekar att Shells oljeplattform nyligen gick på grund i området.
- Robust system för fiske. Greenpeace kräver att ett robust system för det industriella fisket i Norra ishavet etableras i linje med FN:s havsrättskonvention. Man kräver också omedelbara åtgärder för att minska destruktivt och oreglerat fiske i tidigare ofiskade områden.
- Minskade utsläpp. Greenpeace konstaterar att klimatförändringar utgör det största hotet mot Arktis miljö och kräver därför att alla medlemmar i Arktiska rådet inför effektiva åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev