Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace-aktion mot kärnkraftverket i Oskarshamn

Publicerad: 5 mars 2014, 10:57

Vid sjutiden i morse tog sig ett 20-tal Greenpeace-aktivister in på kärnkraftverket i Oskarshamn. Syftet var att visa på den bristfälliga säkerheten och protestera mot att reaktorerna i Oskarshamn inte stängs.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceKärnkraft

Vid sjutiden i morse genomförde Greenpeace en aktion mot kärnkraftverket i Oskarshamn. Ett 20-tal aktivister tog sig in på området genom att klättra över staketen och man lyckades ta sig ända upp på taket på en av reaktorerna där man vecklade ut en banderoll. Syftet med aktionen var att visa på den bristfälliga säkerheten och protestera mot att reaktorerna i Oskarshamn inte stängs.

– Säkerheten när det gäller yttre hot är fortfarande väldigt bristfällig. Nu har vi, som alltid, väldigt fredliga avsikter, men det är klart att det är väldigt oroande att det är så lätt att ta sig in. Om det hade varit någon med våldsamma avsikter hade det naturligtvis kunnat sluta illa, säger Annika Jacobsson chef för Greenpeace Sverige till Dagens Nyheter.

Johan Svenningsson, vd på Oskarshamns kärnkraftverk, säger till Sveriges Radio att säkerhetsrutinerna ändå har fungerat som de ska:

– Vårt skydd är till för att fördröja och larma så vi kan vidta åtgärder och tillkalla polis, och det har fungerat enligt rutinerna. Polis är plats och har omhändertagit ett stort antal aktivister, säger Johan Svenningsson som uppger att man hade agerat på ett annat sätt om det hade varit frågan om farliga aktivister.
Det här är tredje gången på två år som Greepeace lyckats ta sig in på ett svenskt kärnkraftverk.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News