Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Greenpeace: Certifieringarna skyddar inte skogen

Publicerad: 19 Oktober 2011, 07:12

Greenpeace skriver i en ny rapport om två vedertagna skogs-certifieringar som enligt organisationen inte skyddar skogen alls.


Ämnen i artikeln:

Skog

Det är certifieringarna PEFC och SFI som enligt en ny rapport inte skyddar skogen alls. Rapporten, som heter "On The Ground", tar upp flera fall av avverkning av värdefulla nyckelbiotoper som sedan certifierats som hållbar avverkning. Man tar också upp fall där urbefolkningars rättigheter ignorerats – både i Sverige och i andra länder.

I Sverige är 8,2 miljoner hektar skogsmark certifierad enligt PEFC. Men enligt den nya rapporten skyddar PEFC och SFI inte höga skogsvärden med till exempel nyckelbiotoper och utrotningshotade ekosystem. Man visar också på flera utländska exempel där man misslyckatas med att hindra att naturliga ekosystem konverteras till industriella träplantager – något som till exempel gäller träprodukter från APP – Asia Pulp & Paper.
– PEFC måste höja sina kriterier för skogsförvaltning. De bör häva de certifieringar där ursprungsbefolkningars rättigheter inte har respekterats och där områden med hög biodiversitet inte skyddats, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.