Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace chef blir hållbarhetskonsult

Publicerad: 1 november 2016, 09:25

Stockholm 120815 Greenpeace kampanjchef Annika Jacobson

Hållbarhetskonsultbyrån 2050 har rekryterat Annika Jacobson, Greenpeace’ Sverigechef sedan fyra år tillbaka. Aktuell Hållbarhet ringde upp henne för att höra hur det känns att gå från att arbeta inom miljörörelsen till att samarbeta med näringslivet.


Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Hur kom det sig att du valde att ta jobbet på 2050?

– Efter Paris och de klimatmål som togs fram där, och efter att FNs medlemsländer slagit fast 17 hållbarhetsmål, så är riktlinjerna för  framtiden utstakade. Det är tydligt att en av de stora förändringskrafterna i samhället är näringslivet. Här finns innovation och drivkraft och jag ser företagen som viktiga aktörer i omställningen, det är här som mycket måste hända. Jag vill gärna vara med i det sammanhanget och bidra med det jag kan när det kommer till erfarenhet och kompetens.

Vilken typ av stöd tror du att näringslivet har behov av?

– Min roll rent praktiskt innebär kommunikation, analys och strategirådgivning. Jag hoppas att jag kan hjälpa företagen att förstå klimatpolitiken, förtydliga den, och förbättra förutsättningarna för företagen att få lönsamhet i hållbarhetsarbetet. Jag hoppas också kunna bidra till att det finns kunskap och kompetensutbyte på området inom näringslivet.

Känns det inte märkligt att gå från att leda en aktivstorganisation till att samarbeta med företagen?

– Det är olika roller men båda är viktiga. Det primära är ju att flytta fram ställningarna i klimatarbetet och i det här har alla aktörer sin roll. Miljörörelsen är fortsatt viktigare än någonsin. Men skillnaden nu, jämfört med när jag blev aktiv i miljörörelsen, är att fler företag vill vara med och skapa positiv förändring. Jag tycker att det är en viktig kraft, det är något jag vill vara med om.

Vet du vem som kommer att efterträda dig på Greenpeace?

–Nej, det vet jag inte. Rekrytering kommer att påbörjas inom kort.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.