Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace: … Eller så skyddar man fiskebestånden så här

Publicerad: 3 juli 2012, 10:04

Thomas Sterner menar att vi ska privatisera fisket för att lösa problemet med överfiskning. Greenpeace har ett annat förslag.


Skydda 40 procent av haven från fiske. Det är Greenpeace förslag på att minska överfisket och rädda fiskebestånden.
– För att vi ska kunna rädda fiskebestånden måste de marina skyddade områdena bli fler och större. Vi föreslår att 40 procent av de marina områdena ska skyddas globalt. Genom att skydda marina områden kan vi återskapa ett hållbart och livskraftigt fiskebestånd – dessutom så skulle detta kunna göra fisket ekonomiskt lönsamt igen, säger Ludvig Tillman som arbetar med havsfrågor på Greenpeace.

Vad tycker ni om att privatisera fisket så som Thomas Sterner föreslår?
– Det är ju egentligen två olika frågor. Men själv tycker jag ju att det självklart är bra om de som fiskar själva får ett intresse i att förvalta haven. Samtidigt kan ju såna här saker också göras på ett väldigt dåligt sätt, och det har vi ju sett väldigt många exempel på. Ta till exempel införandet av handel med utsläppsrätter. Visst, tanken var bra, men i praktiken så fungerade det inte alls.

Thomas Sterner pratar ju också om att det är svårt att genomföra förändringar över fiskarnas huvuden. Är inte ert förslag om skyddsområden just ett förslag som ligger går över fiskarnas huvuden?
– Vi tror att det finns en förståelse också bland yrkesfiskare att vi behöver skyddade marina områden. Jag har själv pratat med yrkesfiskare på västkusten och de har varit positiva till det här. En intressant sak är att de säger att om man ska ha skyddade områden så vill de att allt fiske ska vara förbjudet i området – inte bara enstaka fiskeverktyg. De fiskare vi pratat med sa att de kunde tänka sig att skydda 10 procent av haven, det är visserligen betydligt mindre än vårt förslag. Men samtidigt är det betydligt mer än vad vi har idag och det som politikerna eventuellt diskuterar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.