Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace-fartyg bordat av rysk kustbevakning

Publicerad: 20 september 2013, 07:48

På torsdagen bordade den ryska kustbevakningen Greenpeace fartyg Arctic Sunrise och arresterade dess besättning på 25 personer. En svensk trebarnspappa från Stockholm finns med bland de arresterade.


Ett Greenpeacefartyg befinner sig just nu i ryska Arktis för att protestera mot den ryska statliga energijätten Gazproms planer att starta den första havsbaserade oljeproduktionen i Arktis. På torsdagen bordades fartyget av den ryska kustbevakningen.

Vid tidpunkten för bordningen cirkulerade Greenpeacefartyget tre nautiska mil från Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, på internationellt vatten. Greenpeace anser att bordningen var illegal då de befann sig utanför ryskt vatten.

Den ryska kustbevakningen tog sig ombord Arctic Sunrise genom att flyga över fartyget med helikopter och ta sig ner med rep till fartygets helikopterplatta. Några Greenpeaceaktivister låste in sig i radiorummet varifrån de kunde vittna om hur de övriga aktivisterna blev tvingade ned på sina knän med vapen riktade mot sig.
– Den illegala bordningen och det övervåld som den ryska kustbevakningen använder visar hur långt ryska regeringen är beredd att gå för att skydda Gazproms vansinniga och oansvariga oljeborrning, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige i en presskommentar.

Redan igår morse grep ryska kustbevakningen två Greenpeaceaktivister när de som protest klättrade uppför Gazproms oljeplattform. Den ryska kustbevakningen avlossade elva varningsskott runt Greenpeace fartyg Arctic Sunrise och hotade med att öppna eld om fartyget inte omedelbart lämnade området.
– Får Gazprom fortsätta sina planer är en omfattande miljökatastrof näst intill oundviklig. Gazprom är ett av världens smutsigaste oljebolag som läcker enorma mängder olja till land varje år. Att de nu vill borra i isfyllda vatten där det är helt omöjligt att städa upp ett oljespill är helt oacceptabelt och dessa planer måste stoppas, säger Annika Jacobson.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.