Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace kritiska till förslag om nya regler för AP-fonderna

Publicerad: 7 augusti 2017, 10:26

Wind Energy Renewable Energy Windräder Wind Power

Greenpeace är kritiska till regeringens förslag om ändrade placeringsregler för AP-fonderna. Förslaget syftar bland annat till att förstärka fondernas hållbarhetsarbete. Men Greenpeace menar att det finns uppenbara målkonflikter mellan avkastning och hänsyn till hållbarhet.


Greenpeace kritiserar regeringens förslag till nya placeringsregler för Första till Fjärde AP-fonden som regeringen presenterade i juli. Syftet med de nya placeringsreglerna är att AP-fonderna ska få större möjligheter att integrera hållbarhet i investeringsbesluten, men enligt lagförslaget ska det inte göras något avkall på det övergripande målet om hög avkastning. Det bäddar för uppenbara målkonflikter och riskerar att göra hållbarhet till mer snack än verkstad, enligt Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace:

– Förslaget är helt klart en förbättring jämfört med nuvarande regelverk men det går inte tillräckligt långt. Det skulle behöva gå längre. Det är lite märkligt att regeringen inte gör mer då det är bäddat för att de ska kunna genomföra stora förändringar i och med Parisavtalet, Agenda 2030, den svenska klimatlagen och ambitionen om att vara ett fossilfritt välfärdsland, säger Rolf Lindahl till Aktuell Hållbarhet.

I underlaget till lagförslaget framgår att Pensionsmyndigheten anser att det är viktigt att tydligt uttala att hänsyn till hållbara investeringar får tas på bekostnad av avkastningen för att värdena ska kunna få genomslag. AP-fonderna menar däremot att det är viktigt att förtydliga att avkastning är överordnat andra mål. Tredje och Fjärde AP-fonderna är skeptiska till att värdeord som ”föredömlig” och ”ansvarsfull” använts i målformulering och lagtext, då det riskerar att leda till olika tolkningar och tvister.

Ur ett internationellt perspektiv ligger Sverige och AP-fonderna generellt sett långt fram med att ta hänsyn till hållbarhet vid investeringar, framför allt med hänsyn till klimatrisk. Samtidigt visar studier att det inte finns någon motsättning mellan avkastning och hänsyn till hållbarhet.

Flera studier visar att det inte finns någon motsättning mellan hög avkastning och hänsyn till hållbarhet. Du menar att det ändå finns en målkonflikt?

– Det kan vara det för vissa av AP-fonderna som väljer en strategi att fortsätta investera i fossila bolag. Den möjligheten finns för dem även om det betonas att hållbarhetsaspekter ska vara viktiga. Jag tror att det kommer bli mycket svårare för dem att motivera omfattande fossila investeringar, men som förslaget ser ut lämnar man det till styrelserna att fatta det avgörandet, säger Rolf Lindahl.

– Här tycker jag att regeringen borde ha slagit fast en tydligare kursändring att gå mot klimatvänliga investeringar. Det är ingenting som vi bara tycker utan det är något som Sverige har förbundit sig till genom Parisavtalet där det uttryckligen står att de finansiella flödena måste ställas om i en klimatvänlig riktning.

Lagförslaget kring de ändrade placeringsreglerna för Första till Fjärde AP-fonden ligger ute på remiss fram till den 26 oktober. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.