Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace: Naturvårdsverket ger en missvisande bild av verkligheten

Publicerad: 13 december 2012, 13:03

På tisdagen presenterade Naturvårdsverket sin ”Färdplan 2050” som beskrev hur Sverige ska bil fossilfritt. Nu kommer kritiken.


Naturvårdsverkets "Färdplan 2050" som presenteras och lämnades över till miljöminister Lena Ek har redan fått stark kritik – inte minst från miljörörelsen. Hårdast är kritiken från Greenpeace som bland annat säger att Naturvårdsverket med sin färdplan spelar kärnkraftsindustrin i händerna och att man inte tar hänsyn till energisektorns utveckling.
– Naturvårdsverkets båda målscenarier ger en missvisande bild av framtiden. Den tar inte hänsyn till hur utvecklingen av energisektorn ser ut eller vilka kostnader, risker eller tidsrymder som förknippas med bibehållen eller utbyggd kärnkraftsproduktion. Den ignorerar flera viktiga alternativa scenarion. Att försöka sänka Sveriges utsläpp av koldioxid med hjälp kärnkraft är därför inte ett rimligt alternativ, skriver Greenpeacechefene Sverige Annika Jakobson på föreningens hemsida.

Greenpeace hävdar att Sverige "står i startgroparna för en revolutionerande omställning till ett smart energisystem som både svarar på klimatproblem och samhällets behov av trygg, effektiv och lönsam energiproduktion."
– Redan i år har Sverige uppnått målsättningarna för utbyggnaden av förnybar energi till 2020 och ett minskat fossilberoende inom transportsektorn till 10 procent. Naturvårdsverkets slutsatser spelar inte bara kärnkraftsindustrin i händerna och riskerar att bromsa en starkt positiv samhällsutveckling, skriver Annika Jakobson.

Greenpeace menar att Naturvårdsverket saknar kunskap om energibranschens ekonomiska förutsättningar och vill att Energimyndigheten genast får i uppdrag att genomföra en ny utredning.

Också Naturskyddsföreningen är kritiska till "Färdplanen" och konstaterar att en tredje del av de svenska utsläppen blir kvar – trots satsningar på CCS, skogstillväxt och köp av utsläppsrätter.
– Jag hade mycket högre förväntningar på rapporten än att en tredjedel av utsläppen skulle finnas kvar. Sverige är inget internationellt föredöme om vi fortsätter att släppa ut för mycket per capita och kortsiktigt använder tillväxten i skogen för att balansera utsläppen. Det är ytterst få länder som kan kopiera det exemplet. Vi behöver använda skogen för att samla in det vi redan släppt ut, skriver Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen skriver också att 2050 är ett alldeles för sent satt mål.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.