Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace överklagar klimatfall till Högsta domstolen

Publicerad: 6 februari 2018, 06:09

Greenpeace och organisationen Natur och ungdom överklagar domen i klimaträttegången mot norska staten.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceVäxthuseffekten

Fallet gäller den norska regeringens beslut att öppna upp för ny oljeborrning i Barent hav. I den första rättegången som avgjordes i Oslo Tingsrätt i början av januari förlorade miljöorganisationerna och ålades att betala statens rättegångskostnader. Men enligt Greenpeace så vann organisationerna ändå en viktig delseger när domstolen slog fast att grundlagens miljöparagraf 112, som säger att staten ska värna om miljön och klimatet för framtida generationers räkning, är en rättighetsparagraf som det är möjligt att bryta mot. Rätten ansåg emellertid inte att staten hade överskridit gränsen för lagen eller negligerat sitt ansvar för att ”säkerställa framtida generationers rätt till en hälsosam miljö”. Anledningen var bland annat att man inte ansåg att utsläpp från norskproducerad olja och gas utomlands var den norska statens ansvar.

Greenpeace och Natur och Ungdom väljer nu att ta frågan vidare till Högsta domstolen. Om domstolen godkänner överklagandet, blir det första gången som artikel 112 i den norska grundlagen testas i HD.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceVäxthuseffekten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.