Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace protesterar vid Forsmark

Publicerad: 14 juni 2010, 05:22

Greenpeace-aktivister tog sig på måndagsmorgonen in på området kring Forsmarks kärnkraftverk. Vid 10-tiden hade ett 50-tal misstänkta gripits.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikTeknik

Drygt 30 Greenpeace-aktivister försökte på måndagsmorgonen ta sig in på området kring Forsmark. Aktivisterna som klätt ut sig till förnybara energislag tog sig över staketen och in till området utanför reaktorbyggnaderna.

– Så fort vi kom in på området blev vi nedbrottade av vakter. Många lyckades ändå komma in och övriga får stanna utanför, säger Ludvig Tillman, en av aktivisterna, till TT.

19 av aktivisterna rapporteras ha tagit sig in på området. Flera aktivister ska ha tagit sig upp på taket till en av reaktorbyggnaderna, enligt Ludvig Tillman. Vid 10-tiden rapporterade SR Uppland att ett 50-tal aktivister gripits, misstänkta för olaga intrång och brott mot skyddslagen.

Med aktionen protesterar Greenpeace mot förslaget att skrota avvecklingslagen och förbudet mot ny kärnkraft. Riksdagen röstar i frågan 17 juni.

– Att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft är att begå ett historiskt misstag. Förnybar energi är ett helt realistiskt, konkurrenskraftigt alternativ som dessutom innebär att man slipper miljöfarlig uranbrytning och radioaktivt avfall som måste isoleras från människor och natur i över 100.000 år, säger Ludvig Tillman, talesperson i energifrågor på Greenpeace, i ett pressmeddelande.

– Om vi ska klara av att ställa om till ett hållbart energisystem krävs förnuftiga politiker som tar kloka beslut. Extra obegripligt är det att centerpartistiska riksdagsledamöter som egentligen vill ersätta kärnkraften med förnybart nu kan komma att rösta för ny kärnkraft. Riksdagsledamöter får inte låta partilojaliteten stå i vägen för en hållbar energiutveckling. De måste rösta nej till ny kärnkraft, säger Ludvig Tillman, med anledning av att centerpartisten Sven Bergström som tidigare hotat med att rösta nej nu ställt sig på ja-sidan.

– Självklart går det att ställa om till förnybart. Om politikerna hade lite ryggrad skulle Sverige kunna ersätta den miljöfarliga kärnkraften redan kring 2025. Det som saknas är inte teknik utan framsynta politiker som tar hänsyn till framtida generationer och en gång för alla väljer en hållbar, förnybar väg, avslutar Tillman i pressmeddelandet.

Aktionen uppges vara fredlig.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.