Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace rapport: Sverige exporterar överfiske till Västsahara

Publicerad: 10 december 2013, 14:09

Greenpeace har lanserat en ny rapport som visar att svenska fiskefartyg exporteras till Västsahara. Där bedriver de ett fiske som direkt bidrar till överfisket, samtidigt som fisket strider mot folkrätten och Sveriges position i EU.


Exporten möjliggörs av ett regelverk som regeringen infört, där yrkesfiskare kan tjäna miljontals kronor på att sälja sina fiskekvoter i Sverige, för att sedan flytta sin verksamhet till fiskevatten i andra länder, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Greenpeace har spårat vart de svenska pelagiska trålarna, som tagits ur den svenska fiskeflottan, har tagit vägen. Av 39 fartyg fiskar 21 stycken av dem fortfarande, men i andra vatten. Totalt åtta båtar har börjat fiska i det ockuperade Västsahara istället.
Fisket i Västsahara leds av svenska yrkesfiskare och sker delvis med svensk besättning, men formellt utförs fisket av marockanska företag.

– Sverige exporterar idag överfiske och exploatering till det ockuperade Västsahara. Regeringen behöver lyfta blicken och inse att överfiske är ett globalt problem. Det hjälper inte att ta fartyg från den svenska fiskeflottan ifall de kan skickas till överfiskade vatten i andra delar av världen, säger Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace i ett pressmeddelande.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.