Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace: ”Regeringen väljer undanflykter i stället för ansvarstagande”

Publicerad: 15 december 2015, 07:15

Foto: Greenpeace

DEBATT Om det är några som har makt att få kolet att stanna i marken så är det Vattenfall, som äger kolet, och svenska regeringen, som äger Vattenfall, det skriver Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceVattenfall

I en intervju med Miljöaktuellt 10 december bekräftar Vattenfalls vd Magnus Hall att företaget inte bryr sig om vad som händer med deras tyska kolkraftverk och gruvor efter en försäljning. ”Vi kan inte ställa några krav på vad [den som köper det här] ska få eller inte få göra”, säger Hall.

Detta är naturligtvis helt fel. Riksdagens direktiv till Vattenfall anger klart att bolaget ska drivas på ett sätt som gör ”att bolaget är ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion”.

Att bidra till ökade utsläpp av växthusgaser i Europa kan inte anses vara förenligt med det uppdraget. Men om de fem nya Vattenfall-gruvor som regeringen har stoppat kan öppnas av en ny ägare riskerar upp till 1,2 miljarder ton koldioxid att släppas ut i atmosfären.

Magnus Hall duckar när det blir allvar.

Därför bör Vattenfalls ägare – alltså svenska regeringen – ge bolaget tydliga direktiv: Antingen behåller Vattenfall brunkolet och avvecklar det själva, eller så säljer de kolet enbart om köparen lovar att inte öppna nya gruvor.

Men tyvärr gör regeringen precis som Vattenfall: skyller ifrån sig. I över ett år har regeringen hittat på olika bortförklaringar.

Först att en försäljning skulle bidra till mer förnybar energi.

Sedan att tyska lagar på något sätt skulle tvinga Vattenfall att öppna nya gruvor.

Och sedan att regeringen inte kan uttala sig om en försäljning förrän det ligger ett förslag på bordet.

Nu på senare tid har regeringen valt att skylla på riksdagen. Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) har flera gånger sagt att regeringen inte kan stoppa försäljningen utan att riksdagen först ändrar Vattenfalls ägardirektiv. Men enligt den juridiska expertisen – senast i ett utlåtande från Riksrevisionen (pdf) – har regeringen ett stort utrymme att styra de statliga bolagen, inklusive Vattenfall, även utan riksdagens godkännande.

Det kan ske genom nya direktiv, instruktioner och anvisningar som har bindande verkan enligt aktiebolagslagen. En annan möjlighet är att införa föreskrifter som begränsar bolagets befogenhet att agera på egen hand, exempelvis genom att i bolagsordningen föreskriva förbud mot vissa beslut eller begränsningar i skilda hänseenden, skyldighet för styrelsen att inhämta ägarens godkännande och tvinga styrelsen att hänskjuta väsentliga beslut till ägaren för godkännande.

Regeringen kan redan nu avisera att man vid nästa bolagsstämma, i april, kommer att införa krav vid en försäljning. Man kan också uppmana styrelsen att kalla till en extra bolagsstämma för att få frågan avgjord snabbare.

Men regeringen väljer undanflykter i stället för ansvarstagande.

Nu måste detta ynkliga spel få ett slut. Om det är några som har makt att få kolet att stanna i marken så är det Vattenfall, som äger kolet, och svenska regeringen, som äger Vattenfall.

I helgen enades världen om ett globalt klimatavtal. Men mycket jobb återstår för att kunna nå de nya målen. Stora insatser krävs av världens alla länder om man ska kunna uppfylla målet om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. För Sverige och Tyskland är det helt nödvändigt att agera så att det här kolet stannar i marken.

Antingen har regeringen en princip om att man är emot nya kolgruvor – och då ser man till att de tyska gruvorna inte öppnas. Eller så är regeringen av princip inte emot kolgruvor – och då kan man inte kalla sig för ledare i klimatfrågan.

Det är helt irrelevant om en affär ligger på bordet ännu eller inte. Regeringen måste kunna uttala sin princip redan i dag och se till att agera därefter.

Annars kommer regeringen Löfven att bli ihågkommen som den som åkte hem från klimatmötet i Paris med fagra löften på läpparna men med kolspaden redan halvvägs ner i marken.

Regeringen är satt att leda landet. Det är dags att sluta skylla ifrån sig och börja leda.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceVattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.