Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace säger nej till tysk sanering av Bhopal

Publicerad: 5 juni 2012, 07:19

Ett tyskt företag vill ta hand om miljögifterna från den gamla Union Carbide-fabriken i indiska Bhopal. Men flera miljöorganisationer säger nej till planerna.


Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Tusentals människor dog i samband med gasolyckan vid Union Carbides kemifabrik i Bhopal 1984. Området närmast anläggningen blev kraftigt kontaminerat.

Marken i området innehåller idag mellan 25 000 och 50 000 ton miljögifter – gifter som redan fanns där innan det ödesdigra gasläckaget – och som fortsätter att förstöra grundvatten och brunnar i omkringliggande områden.

Den statsägda bolaget GIZ (The German Agency for Technical Cooperation) har erbjudit sig att som ett första steg ta hand om 350 ton av det giftiga avfallet – och skicka det till en tysk förbränningsanläggning, skriver Deutsche Welle.

Förslaget har mottagits väl bland indiska politiker som saknar sådana resurser.

Men de tyska miljöorganisationerna Greenpeace och BUND säger nej till planerna – de är oroliga för att ett sådan affär skulle öka importen av miljögifter från utlandet. De menar att sådant kemiskt avfall måste hanteras i ursprungslandet istället för att skeppas runt jordklotet.

Indiska miljöorganisationer stöder däremot det tyska företagets initiativ.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.