Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace slår larm om kinesiskt fiske

Publicerad: 10 augusti 2016, 08:00

Greenpeace varnar nu för att kinesiskt fiske i utländska vatten leder till utfiskning och konflikter i andra länder


Ämnen i artikeln:

FiskeGreenpeaceKina

Greenpeace varnar nu för att kinesiskt fiske i utländska vatten leder till utfiskning och konflikter i andra länder. Det rapporterar The Guardian.

Den kinesiska fiskeflottan beräknas vara 10 gånger större än den amerikanska och antalet fartyg som fiskar i utländska vatten har ökat från 1830 till 2460 mellan 2012 och 2014.

Enligt analysföretaget Pew Charitable Trusts fiskar de kinesiska fiskefartygen årligen 4, 6 miljoner ton fisk i utländska vatten. Det är betydligt mer än vad den kinesiska staten rapporterat till FN.

Fisket som subventioneras av den kinesiska staten äger rum på den afrikanska västkusten i Antarktis och utanför kusten i Central- och Sydamerika. På flera ställen har fisket lett till konflikter. I mars i år sänkte Argentina ett kinesiskt fartyg som man ansåg fiskade på argentinskt vatten. Även Filippinerna, Indonesien och Sydafrika har avhyst kinesiska fiskeflottor.

Förra året uppgav Kina att man ville höja kvoten av krill som fiskas i Antarktis, från 32 000 ton till 2 miljoner ton. En stor del av djuren i Antarktis är beroende av krill och Kinas uttalande ledde till starka protester bland forskare och marinbiologer.

Den kinesiska fiskeflottan har också mött kritik för att fartygens propellrar skadar korallrev i Sydkinesiska havet. I en intervju nyligen varnade den amerikanska marinbiologiprofessorn John McManus för att vi kommer att se en kollaps av fisket i Sydkinesiska sjön, med förödande effekter för de tusentals människor som är beroende av fisket, om ingenting görs.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

FiskeGreenpeaceKina

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.