Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace stängde oljesandsanläggning i Kanada

Publicerad: 17 september 2009, 09:41

På tisdagen stängde 25 Greenpeaceaktivister Shells oljesandsanläggning i Alberta, Kanada, genom att kedja fast sig vid maskinerna.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceShell

Avsikten uppges vara att stoppa utvinningen av det som Greenpeace klassar som "världens i särklass klimatskadliga och miljövidriga oljeutvinning". Aktionen sker också i samband med den kanadensiska premiärministern Stephen Harpers möte med Barack Obama på onsdagen.

Genom att lägga ut stora banderoller ville Greenpeace sprida sitt budskap, som var relativt tydligt  – "Tar sands: climate crime". I ett pressmeddelande igår skrev Greenpeace att aktionen pågått i 20 timmar, och att den fortsätter.

Shell är långt ifrån det enda oljebolaget som satsar på smutsig oljesand. Det norska oljebolaget Statoil har enligt Greenpeace satsat 12 miljarder norska kronor för att utvinna kanadensisk oljesand. I Sverige har fondbolag som KPA, Folksam, SPP och Sjunde AP-fonden kritiserat Statoil för investeringen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceShell

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.