Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace: Sverige bryter mot EU:s miljölagar

Publicerad: 21 mars 2011, 11:59

I ett debattinlägg i Dagens Nyheter kritiserar Greenpeace regeringens havsmiljöpolitik. De bristande skyddsinsatserna gör att Sverige sedan december 2010 bryter mot EU:s miljölagar.

Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Jan Isaksson och Therese Jacobson, som är ansvariga för havsfrågor på Greenpeace, skriver att läget är krisartat för Sveriges unika marina miljöer. Sedan 2006 har Sverige en speciell aktionsplan för att uppnå målet om en havsmiljö i balans, men enligt artikelförfattarna är det stor skillnad på vad regeringen säger och vad den gör.

I december förra året löpte EU:s tidsfrist ut för att skydda Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt. Enligt habitatdirektivet måste medlemsstaterna kunna garantera ett fullgott skydd för miljöer och arter senast sex år efter att skyddsområdena valts ut. Men enligt Greenpeace så har regeringen inte ens försökt att reglera det destruktiva fiske som pågår i områdena.

I artikeln konstateras att endast fem procent av Sveriges havsområden är skyddade (vilket kan jämföras med 13 procent på land) och att inte ens dessa utvalda områden kan ”ärligt beskrivas som skyddade”.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev