Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace vill dra regeringen inför domstol

Publicerad: 28 oktober 2016, 09:26

Greenpeace vill dra regeringen inför domstol för att den hemligstämplade i stort sett alla dokument rörande försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Greenpeace Sveriges juridiska ombud David Loveday säger till Svenska Dagbladet att lagen är tydlig, och att det är absolut förbjudet att sekretessbelägga eller undanhålla uppgifter om utsläpp i miljön på det här sättet.

Trots att affären är avslutad menar David Loveday att det ligger i allmänhetens intresse att få insyn i hur regeringen resonerade inför affären. Han tycker också att det är en viktig principfråga att kontrollera så att regeringen inte slentrianmässigt hemligstämplar allmänna handlingar som rör miljö och klimatfrågor

I sin överklagan till Högsta Förvaltningsdomstolen hänvisar Greenpeace till Århuskonventionen som ska syfta till att stärka människors rätt att få information om åtgärder som påverkar miljön, och som Sverige undertecknat.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.