Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenpeace vill köpa Vattenfalls brunkolsgruvor

Publicerad: 6 oktober 2015, 04:56

Allvar eller bara en framgångsrik kampanj? Nu meddelar Greenpeace att organisationen tänker lägga bud på Vattenfalls brunkolsverksamhet.


"Vattenfall och den svenska regeringen måste ta sitt ansvar för utsläppen också utanför Sveriges gränser. Om de inte gör det så måste vi ta saken i egna händer. Brunkolet måste stanna i marken”, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige i ett uttalande nu på morgonen. Beskedet att organisationen tänker försöka köpa det statliga energibolagets brunkolsgruvor i Tyskland är ett sätt att protestera mot beslutet att sälja och att regeringen inte gjort mer för att försöka stoppa en försäljning.

I september konstaterade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i en intervju med TT att regeringen inte kan stoppa Vattenfalls styrelse från att sälja ett helt verksamhetsområde. Då krävs ett helt nytt ägardirektiv som måste klubbas av riksdagen, påpekade ministern då. Något miljöorganisationen inte köper utan menar att regeringen borde ha gjort mer.

“Greenpeace tar sitt ansvar för klimatet genom att konkret visa sitt intresse för Vattenfalls brunkolsverksamhet. Den svenska staten kan inte bidra till att en annan köpare fortsätter bränna enorma mängder av kol. Den signalen kan Sverige inte ge inför klimatkonferensen i Paris", säger Annika Jacobson i samband med beskedet om att man är en potentiell köpare.

Enligt Jacobson är intresset för gruvorna på allvar. “Vi kommer att diskutera uppköpet på allvar med Vattenfall. Vi har en bra kunskap om energimarknadens framtid och den klimatpolitiska utvecklingen".

Läs brevet där Greenpeace meddelar sitt intresse som köpare (PDF).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.