Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenwashpriset 2012 – här är de nominerade

Publicerad: 24 april 2012, 08:45

För tredje året i rad kommer Jordens Vänner att dela ut vad man kallar för det svenska Greenwashpriset. Fem kandidater har nu nominerats, och en ”vinnare” kommer att presenteras vid ett seminarium under Almedalsveckan i juli.


Ämnen i artikeln:

IkeaJordens VännerMaud OlofssonStora Enso

Förra året var det Maud Olofsson som kammade hem det svenska Greenwashpriset. Detta sedan hon endast några veckor efter det att hon förklarat i riksdagen att Sverige inte ska ha någon storskalig utbyggnad av fossilgas, fattade beslutet att tillåta en utbyggnad av det svenska fossilgasnätet.

Vem som får utmärkelsen i år är ännu oklart. En omröstning pågår just nu på Jordens Vänners hemsida, och vinnaren presenteras under miljöorganisationens årliga Greenwashseminarium som hålls i Almedalen.

Nedan följer listan på de fem kandidaterna, samt en kortare version av Jordens Vänners motivering till varför de blivit nominerade.

1. Stora Enso för guld och gröna skogar
Stora Enso har tidigare dömts för miljöbrott i Brasilien, via intresseföretaget Veracel, och har nu etablerat sig i södra Kina där alarmerande rapporter publicerats som beskriver miljö- och människorättskränkningar.

2. IKEA för sin falska miljöprofil
Swedwood, medlem i IKEA-koncernen, som förser IKEA med trä har anklagats av flera miljöorganisationer för skövling av urskog i Ryssland.

3. Svensk Kärnbränslehantering AB för tal om det säkra slutförvaret
Oberoende forskare varnar för att kopparkapslarna kan korrodera sönder samt att kunskapen om bentonitleran är alltför knapphändig.

4. Forest Stewardship Council (FSC) för missvisande certifiering
FSC Sveriges (Forest Stewardship Council) märkning av skogsprodukter framstår som ett hållbarhetsmärke medan organisationen, mot sina egna regler, konsekvent ger dispens för användning av gifter i skogsbruket. Än värre är att destruktivt kallygge tillåts.

5. Göteborgs Stad för klassisk greenwash
Under våren 2012 har en massiv reklamsatsning gjorts för det Västsvenska paketet där bygget av biltunneln under Göta älv vid Marieholm ingår. Den kommer, om den byggs som beslutats trots kraftigt motsånd, att bidra till ökad biltrafik i området i och omkring Göteborg.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.