Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greenwashpriset blir Preemwashpriset

Publicerad: 3 juli 2019, 13:23

Utbyggnaden av Preemraff i Lyskeil var den främsta orsaken till att Preem tilldelades årets Greenwashpris av Jordens Vänner.

Foto: Foto av Preemraff: Marcus Roos/ Wikimedia Commons

Jordens Vänner anser att kombinationen hög svansföring inom hållbarhetsområdet och planer som fördubblar koldioxidutsläppen vid raffinaderiet i Lysekil gör att Preem förtjänar Svenska Greenwashpriset 2019.


Preem tilldelas årets skampris nummer ett i Almedalen, Svenska Greenwashpriset. Utdelare är som vanligt Jordens Vänner som anser att Preems grönmålning består av att företaget planerar en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil samtidigt som företaget hävdar att deras “verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för fratida generationer”. Utbyggnaden av Preemraff i Lysekil innebär att utsläppen därifrån fördubblas från 1,7 miljoner ton koldioxid till 3,4 miljoner.

Jordens Vänner är också kritiska till att Preem säger att deras tankstationer är “laddade med grön talloljediesel”.
– Det är aldrig roligt att få kritik. Men vi tar till oss kritiken och nu måste vi värdera varför vår kommunikation uppfattats på det här sättet. Samtidigt håller vi absolut inte med om att vi bedriver greenwash. Vi är ett seriöst och transparent företag som menar allvar med att leda omvandlingen mot ett hållbar samhälle, säger Preems presschef Ludwig Kollberg till Aktuell Hållbarhet.

Motiveringen till årets Greenwashpris är tydligt kopplat till planerna vid raffinaderiet i Lysekil som, om de genomförs, gör Preem till Sveriges största punktutsläppskälla.
– Vi är medvetna om den mediebild som omgärdat Preem den senaste tiden. Därför kom priset inte som någon egentlig överraskning. Det var också därför vi var med här i Almedalen och tog debatten, säger Ludwig Kollberg.

Preem utsågs så sent som i april i år till branschens mest hållbara varumärke av konsumentundersökningen Sustainable Brand Index där kunder får värdera bolags hållbarhetsarbete.
– Att omdömena om oss varierar så mykcet beror främst på att vi är en aktör i en bransch som dominerats av fossila råvaror. Just nu sker en förändring, men uppfattningen om förändringstakten är olika.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.