Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grekland satsar på gröna tak

Publicerad: 26 mars 2012, 13:12

Det är långt kvar till ekonomisk tillväxt för grekerna. Men på taken växer det så det knakar. Gröna tak dyker upp överallt i Grekland – vilket leder till besparingar för både kontor och privatpersoner.

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechGrekland

Det grekiska finansministeriet har säkert tagit ett och annat mindre lyckat beslut de senaste åren – men dit hör inte det om att installera ett ”oikostegi” (grönt tak) på sitt högkvarter i Aten. Sedan dess har både andra kontor och privatpersoner hakat på vad som nu har blivit något av en trend, skriver Treehugger.

Det gröna taket på finansministeriets byggnad sparar pengar och är bra för miljön. Foton: Andrew Clements (Oikosteges).

En studie från 2009 visade att byggnadens kostnader för luftkonditionering hade minskat med hela 50 procent för våningsplanet direkt under taket, och med nio procent för hela tiovåningsbyggnaden. Dessutom har uppvärmningskostnaderna minskat med fyra procent.

Ett annat grönt Aten-tak.

Forskarna upptäckte även att mängder av insekter – som honungsbin, nyckelpigor och fjärilar – hade flyttat in på taket, som dessutom hjälper till att minska luftföroreningarna i staden.

En kombination av lokala grekiska örter och blommor – som till exempel lavendel, timjan och rosmarin – behöver varken gödsel eller bevattning efter att de har tagit sig.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev