tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greta – här är ditt flygfria äventyr

Publicerad: 13 juni 2019, 12:33

Greta Thunberg slutade skolan igår. Nu väntar ett sabbatsår med klimataktivism och spännande resor till USA och Chile. Men hur ska det gå till när hon inte flyger?


Hej Greta,
Här från Aktuell Hållbarhets redaktion har jag följt din osannolika resa från ensam skolstrejkare till världskänd klimataktivist som alla lyssnar på. Men nu är det sommarlov och ett nytt kapitel i ditt liv börjar. Gymnasiet får det bli senare har jag förstått, istället väntar inbjudningar från FN i New York och från klimattoppmötet COP 25 i Santiago de Chile. Det betyder mer uppmärksamhet om klimatet och nya världsledare att läxa upp, även om President Trump säkert väljer att ducka i Vita Huset och istället skriva en och annan Tweet – om något helt annat.

Men så var det de där med resorna, du flyger inte, världen är stor och resmålen ligger långt borta, är det ens möjligt? Svaret är ja, om du är envis och kan få ihop 30 000 – 50 000 kronor, sätta av en dryg månad i resdagar och kan acceptera att alla alternativ förutom cykel och segelbåt har ett klimatavtryck.

Resan till New York löser du lätt, googla ”freight passenger” så kommer du att hitta ett par internationella agenturer som hjälper till. Det finns 30 000 handelsfartyg i världen och många av dem seglar från Europa till USA, varje dygn. En liten del av dem tar några passagerare, men det gäller att var ute i god tid. Det verkar finnas stora möjligheter att ta sig från franska Le Havre (dit kan du åka tåg) till New York. Du får egen hytt och mat ombord, men räkna med en guppig färd på åtta dygn, helt utan Internet, så det finns gott om tid att läsa och skriva tal. Pris – någonstans mellan 8 000 och 10 000 kronor.

Efter intensiva höstveckor i New York väntar nästa utmaning. Du ska ta dig till Santiago de Chile, och nu är det tur att klimatmötet COP 25 börjar först i december. Från amerikanska östkusten är det 800 mil i sydvästlig riktning till Chiles huvudstad – flygvägen. Men flyg är ju inget alternativ. Nu blir det svårare och jag hittade egentligen bara en rimlig lösning. Du får till att börja med köpa en tågbiljett New York-Los Angeles för 2 000 kronor, och resa i 57 timmar från kust till kust.

Väl framme i Kalifornien finns det ingen anledning att brådska. Din vän Arnold Schwarzenegger tar säkert emot dig i en delstat där intresset för klimatfrågan är stort. I Kalifornien finns företag, politiker, forskare och kändisar som vill driva på klimatomställning och som kommer att stå i kö för att få träffa dig. Kanske hinner du besöka och stötta en och annan skolstrejk.

Resan vidare till Santiago de Chile kan lösas på ännu ett nytt sätt, tyvärr är det dyrt, det kostar cirka 13 000 kronor. Celebrity Cruises avgår 20 november och kryssar dig ned till längs Sydamerikas kust, med sju stopp på vägen. Du är framme i hamnstaden San Antonio den 6 december. Det är bara 11 mil från Santiago där COP-mötet börjar den 3 december.

Nu skulle vi kunna fortsätta att planera hemresan. Den västra vägen, 20 dagar till sjöss (över julafton) till Shanghai eller någon hamnstad nära Peking och ett par veckor med tåg genom Sibirien mitt i vintern, för att vara hemma i början på februari. Eller den östra vägen, en guppig bitvis livsfarlig bussfärd över Anderna på 21 timmar, till hamnen i Montevideo Uruguay och ett handelsfartyg tillbaka till Europa.

Men mitt råd – ta flyget hem för några tusenlappar, klimatkompensera – köp en hel Vi-skog för pengarna som blir över. Världen kommer att förlåta dig.

Trevlig resa.

Björn Anderberg 
Redaktör Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev