måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greta och Putin kommer inte till Cop 27 – men det gör Joe Biden

Publicerad: 4 november 2022, 06:00

Bild 1/2  Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari kommer till klimatmötet – liksom Leonardo di Caprio. Vladimir Putin och Greta Thunberg stannar däremot hemma.

Varken Greta Thunberg, kung Charles eller Vladimir Putin kommer till Sharm el- Sheikh, men det gör Leonardo di Caprio och Joe Biden.

Ämnen i artikeln:

Greta ThunbergCop 27KlimatförhandlingarToppnyheter fredag

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Att åka eller inte åka är frågan när Cop 27 startar i Sharm el-Sheikh. En som inte tvekat om svaret är Greta Thunberg som deklarerat att hon inte kommer. Internationella medier har rapporterat om beslutet, som grundas i att mötet knappast leder framåt. 

Det är också argumentet som Vladimir Putin använder för att förklara att han avstår i år, även om resten av världen tänker på Ukraina.

En som ville komma, men inte får, är Storbritanniens nye kung, Charles den tredje. Hans resa har stoppats av två brittiska premiärministrar. Men kungen visar sitt klimatengagemang med ett speciellt klimatevent på sitt slott, Buckingham Palace. 

Rishi Sunak, ny brittisk premiärminister som inte vill att kungen ska komma, tänkte först att själv utebli från mötet. Men en opinionsstorm gjorde att han ändrar sig. Så han far i väg och kan då träffa många andra världsledare, som den amerikanske presidenten Joe Biden som länge deklarerat att han är redo att korsa världshaven för klimatmötets skull. Statsminister Ulf Kristersson kommer att delta, liksom Romina Pourmakthari, Sveriges nya miljö- och klimatminister. Och Boris Johnson så klart.

Greta Thunberg kommer inte till Cop 27, för där fattas inte de beslut som krävs, anser hon.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Men inte Kinas Xi Jinping, som inte heller kom till det föregående klimatmötet i Glasgow där Boris var värden.

Mötet lockar även klimatintresserade som den amerikanske skådespelaren Leonardo di Caprio. Den indiske klimataktivisten och arkitekten Ajit Rajagopal har redan varit på väg ett bra tag. Han tänkte gå en del av sträckan till badorten vid Röda havet, bärandes på en mycket liten skylt om destinationen. För det arresterades han. Till slut släpptes han och nu ska han ta sig till  Sharm el-Sheikh på annat sätt.

Just svårigheten för aktivister att delta är ett av de skäl som Greta Thunberg använder när hon förklarar varför hon inte vill komma, enligt den brittiska tidningen The Guardian. 

Läs mer om Cop 27

Här hittar du Aktuell Hållbarhets texter om årets klimatmöte i Egypten

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev