söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greta Thunberg – huvudnummer i Davos

Publicerad: 15 januari 2020, 14:59

Greta Thunberg placeras bredvid Donald Trump när World Economic Forum i Davos presenterar årets program Foto: WEF

När World Economic Forum i Davos ska marknadsföra årets talare på dess webbplats inleder den med en bild på klimataktivisten Greta Thunberg. Därefter följer Donald Trump, Angela Merkel och andra världsledare som också ska framträda på den stora scenen.

Ämnen i artikeln:

Greta Thunberg

BA


 

Det var för ett år sedan, just i Davos, som Greta Thunbergs resa till positionen som världens mest omtalade och inflytelserika tonåring började. Den gången konstaterade hon att det finns de som bär ett extra tungt ansvar för klimatkrisen. Sedan spände hon ögonen i den samlade publiken och levererade ett numera världsberömt citat:

–Vissa människor, företag och framför allt beslutsfattare har vetat exakt vilka värderingar de har offrat för att fortsätta tjäna osannolikt mycket pengar och jag tror många av er här i dag tillhör den gruppen. 

Då, för ett år sedan, uppträdde Greta Thunberg på en välbesökt sidosession. I år stiger hon upp på huvudscenen, två gånger, den 21 januari. Den första panelen som hon deltar i har fått titeln ”Så skapas en hållbar väg mot en gemensam framtid”. Lite senare samma dag får publiken åter hör Greta tala om hur vi undviker en ”…en klimatapokalyps”

Vid dessa tillfällen deltar dock varken Angela Merkel eller Donald Trump. Den tyska förbundskanslern stiger upp på scenen på eftermiddagen den 23 januari. President Donald Trump är ännu inte inskriven i programmet men har officiellt meddelat att han kommer någon gång mellan den 21-24 januari.  

Hållbarhet är sedan några år ett dominerade ämne på World Economic Forum och årets tema är inget undantag:  ”Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World” , fritt översatt: Intressenter och beslutsfattare för en gemensam och hållbar värld. 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev