söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greta Thunberg – Hållbarhetsmäktigast 2019

Publicerad: 26 juni 2019, 04:04

Foto: Ulf Berglund

Ingen har fått lika många nomineringar till den här listan, ingen har tidigare gått direkt in på första­platsen och ingen har varit så ung. Greta Thunberg har gett hållbarhetsmakt en ny betydelse.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


1. Greta Thunberg, klimataktivist (ny på listan)

Den 24 maj. Det är demonstration i Stockholm och tusentals unga klimataktivister samlas i Humlegården för att gå till Kungsträdgården. Först syns hon inte till men när det är dags att gå dyker hon upp och tar plats i främsta ledet, de som ser Greta komma skanderar hennes namn.

Det är dagarna före EU-valet och nervositeten är stor bland politikerna. Trots att det är ungdomarnas demonstration dyker de upp i Kungsträdgården för att på något sätt få vara med. Där är Jonas Sjöstedt, Alice Bah Kunke och de liksom ber om uppmärksamhet. Lite senare ses de miljöpartistiska språkrören Isabella Lövin och Per Bolund vid publikhavet osäkert följa med i aktivisterna talkörer, tillsynes inte helt medvetna om att de i det här sammanhanget ses som en del av problemet.

Efter en knapp timme av uppvärmningstal och musik intar Greta Thunberg scenen. Först jubel, sedan en tystnad och en koncentration som ingen fysiklärare i landet fått uppleva. Som alla hennes tal handlar det om kris och allvar, men där finns alltid något som lyfter, något som biter i maggropen på oss.
– Vi är inte här för att få beröm, vi är inte här för att de vuxna ska ta selfies med oss, och säga att de verkligen beundrar vad vi gör. Vi är här för att städa upp efter våra föräldrar och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara.

Den 15 juni. Nu är det en helt annan scen på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm än när Greta Thunberg ensam satte sig här i augusti förra året. Runt Greta Thunbergs plats vid muren vid Riksgatan har en egen subkultur växt fram de här fredagarna. Här finns strejkande ungdomar, lärare, föräldrar och morföräldrar som sympatiserar med budskapet. En grupp klimatforskaren turas om att vara på plats för att förklara för förbipasserande varför klimatfrågan är så viktigt.

Men mest uppmärksamhet får Greta. Så länge hon sitter vid muren får hon varA i fred, men så fort hon reser sig upp kommer människor fram. De kommer från hela världen, de vill tacka, ta bilder till sina barnbarn eller diskutera vägen framåt. Aktuell Hållbarhet är på plats föra att berätta om utmärkelsen till mäktigast i Hållbarhetssverige. Det blir ett lite lågmält och ödmjukt tack och ett leende från Greta.
– Bara jag har ingen makt, men rörelsen har det. Vi har fått dem som verkligen har makt att lyssna, men än så länge har det inte gjort så mycket, utsläppen fortsätter att öka, konstaterar hon och säger att hon tänker fortsätta tills det händer saker.

Grundskolan är slut och gymnasiet får vänta.
– Jag ska sitta här och manifestera varje fredag, även om jag inte kan kalla det skolstrejk. Sedan hoppas jag att jag kan komma till Nord- och Sydamerika, men jag tänker inte flyga.

Det handlar alltså att ta sig till FN-högkvarteret i New York och klimattoppmötet COP 25 i Santiago de Chile utan sätta sig i ett flygplan.
– Logistiken blir lite svår men på något sätt ska det gå, annars får jag stanna hemma.

Läs listan över Sveriges 101 hållbarhetsmäktiga.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev