söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greta Thunberg: Hur ska jag hinna över Atlanten?

Publicerad: 5 november 2019, 08:23

Efter att klimatmötet COP25 flyttats från Chile till Spanien vädjar Greta Thunberg om hjälp att ta sig tillbaka över Atlanten. Nu erbjuds hon att resa med ”världens mest bränsleeffektiva flygbolag” och häcklas av en kvinnlig politiker.

Ämnen i artikeln:

Greta Thunberg

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


I fredags stod det klart att FN:s partsmöte i klimatkonventionen, COP25, som skulle hållas den 5 december i Chiles huvudstad Santiago officiellt flyttas till Spaniens huvudstad Madrid. Detta sedan Chiles president ställt in klimatmötet på grund av de politiska oroligheterna där.

För klimataktivisten Greta Thunberg som redan i augusti tog sig över Atlanten med segelbåt till den amerikanska kontinenten för att delta i klimatmötet i Chile innebär det problem. På fredagen lade hon upp en efterlysning på sin facebooksida.
”Då klimatmötet officiellt har flyttats från Santiago till Madrid kommer jag att behöva hjälp. Det visar sig att jag har rest halvvägs runt jorden, åt fel håll :- ) Nu behöver jag hitta ett sätt att korsa Atlanten i November… om någon skulle kunna hjälpa mig att hitta ett transportmedel så skulle jag vara så tacksam”, skriver Greta Thunberg från sin nuvarande position i Los Angeles.

Hon fortsätter med att konstatera att hon är så ledsen över detta då hon sett mycket fram emot att besöka Syd- och Centralamerika.
”Men det här handlar inte om mig, mina upplevelser eller vart jag önskar att resa. Vi befinner oss i ett klimat- och ekologiskt nödläge. Jag sänder mitt stöd till Chiles folk”, skriver hon på sin facebooksida.

Samma dag får hon svar från Spaniens regering.
”Kära Greta, det vore storartat att få dig hit till #Madrid. Du har gjort en lång resa och hjälper oss alla att öka engagemanget, öppna sinnen och underlätta åtgärder. Vi skulle älska att hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka. Villig att få kontakt för att göra det möjligt”, skriver den spanska klimat- och miljöministern Teresa Ribera på Twitter enligt tidningen El País.

Vilket transportmedel som erbjuds framgår inte av meddelandet.

Dagen efter skriver flygbolaget Norwegian på twitter:
”@gretathunberg ber om hjälp för att komma till Madrid. Om du vill pröva världens mest bränsleeffektiva flygbolag på transatlantiska rutter är vi mer än glada att tillhandahålla en nonstop-flygning mellan Los Angeles och Madrid med #FlyNorwegian”, skriver bolaget.

Kd-politikern Sara Skyttedal passar också på att häckla Greta Thunberg:

”Människan lyckades med något revolutionerande för drygt 100 år sen som gör det möjligt. En fantastisk innovation som binder samman människor över kontinenterna. Jag kan köpa en flygbiljett till dig”, twittrar hon.

Uttalandet har mötts av en mängd motreaktioner, bland annat från partikollegan Lars Thunberg, kommunalråd i Helsingborg och tidigare ordförande i Sveriges Ekokommuner.
”Självklart är det inte något KD står bakom, att håna en av våra unga svenskar som tar klimathotet på största allvar och dessutom lyckats inspirera och engagera hundratusentals andra unga människor över hela vår hotade planet”, skriver Lars Thunberg i ett sms enligt Aftonbladet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev