Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Greta Thunberg i London: Ja till jättestrejk

Publicerad: 24 april 2019, 06:23

Under sitt besök i London talade Greta Thunberg både inför politiker och allmänheten.

Foto: Anders Hellberg/Pixabay

Dags för en generalstrejk enligt Greta Thunberg. Har inte skett i Sverige sedan 1909.


Greta Thunberg som i går talade inför brittiska politiker i London gav bland annat en känga till värdlandet. Halvvägs in i sitt tal målade hon upp bilden av hur Storbritannien överdriver sina utsläppsminskningar och fortsätter att investera i kolkraftverk. Inför talet till politikerna deltog Greta Thunberg även i ett öppet möte arrangerat av miljörörelsen Extinction Rebellion och svarade då på en rad frågor på scenen. Bland annat fick hon frågan om det nu har blivit dags för en så kallad generalstrejk för klimatet. Något som Greta Thunberg svarade ja på, rapporterar The Guardian.
En generalstrejk, även kallad storstrejk, innebär att majoriteten av alla arbetstagare inom ett större område helt lägger ner arbetet vilket endast inträffat i Sverige vid ett tillfälle, 1909. Generalstrejker uppstod i kölvattnet av industrialiseringen och genomfördes upprepade gånger i Storbritannien och Europa under 1800- och 1900-talet. Flera historiska händelser har sitt ursprung i generalstrejker, exempelvis 1842 i Storbritannien.
Under storstrejken 1909 i Sverige var det LO som riktade sig till alla arbetsgivare i landet. Syftet var att stoppa hela samhällsmaskineriet; endast sjukvård och andra vitala funktioner undantogs, enligt Nationalencyklopedin.
The Guardian uppger att det fackliga engagemanget för Greta Thunbergs klimatstrejk än så länge har varit svalt, även om arbetarrörelsen i Italien har gjort henne till en hedersmedlem.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.