Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Greve smörjde politiker – fick bygglov som tack

Publicerad: 15 Januari 2015, 08:58

Grevefamiljen Douglas fick bygga på strandskyddad mark efter att ha lånat ut pengar till två tidigare moderata toppolitiker.


SVT:s Uppdrag granskning avslöjar att miljardären Gustaf Douglas familj fick bygglov på strandskyddad mark sedan han lånat ut pengar till Österåkers kommuns tidigare kommunalråd Ingela Gardner Sundström och hennes make Jan-Olov Sundström, som var ordförande i byggnadsnämnden när ärendet kom upp på bordet.

Grevefamiljen lät även de två tunga, moderata politikerna arrendera mark billigt för sin friskola, framgår det i programmet.

Douglasfamiljen skulle bygga ut en båthall med 276 kvadratmeter i Säbyviken. Men det kontroversiella bygglovsbeslutet överklagades och revs sedan upp av länsstyrelsen.

Trots lånet och rabatten på den arrenderade marken kan Ingela Gardner Sundström inte se att hon står i någon beroendeställning till familjen, som är en av Sveriges rikaste.

– Jag vet att vi inte utöver detta har någon privat relation. Om det var så att vi var umgängesvänner hade det varit skillnad, säger det före detta kommunalrådet till Uppdrag granskning.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.