Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GRI kritiserar Indiens nya CSR-lag

Publicerad: 14 augusti 2014, 09:38

Indiens nya lag kräver att två procent av företagens vinst går till projekt inom socialt ansvarstagande. GRI varnar för påtvingad filantropi.


Ämnen i artikeln:

Global Reporting InitiativeThe Guardian

Som första land i världen införde Indien från och med den 1 april nya regler som kräver att företag ger två procent av sin nettovinst till projekt inom socialt ansvarstagande. När Global Reporting Initiative, GRI, i juni höll sin konferens i Indien, kritiserade organisationen den nya lagen i konferensens gemensamma deklaration.

GRI skriver att tvåprocentlagen är välkommen men att 98 procent återstår och att hela företaget måste vara hållbart. Lagen kan leda till ”påtvingad filantropi”, skriver GRI, och varnar även för korruption, fusk med statistik och så kallad tokenism, att man vidtar ytliga åtgärder bara för att undkomma dåligt rykte eller framstå i god dager.

”Tiden får visa om lagen har verklig effekt på fattiga människors liv och hindrar miljöförstöring”, står det i deklarationen.
Enligt The Guardian har även företagsledare och filantroper uttryckt sin oro för att det är oklart hur kontrollerna av hur pengarna används ska gå till och att det hotar företag som är i startfasen.

Läs GRI:s deklaration där csr-lagen kritiseras här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.