Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gripen kryptolöst i krig

Publicerad: 20 februari 2009, 06:39

Fienden vet exakt vad Gripen gör i nästa sekund. Kryptosystemet har smugits bort.


Ämnen i artikeln:

Gripen

Den senaste versionen av Gripen kan inte ta emot krypterade meddelanden från exempelvis en stridsledningscentral. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot. Plan av version A/B har krypteringsutrustning men planen är på väg ut ur insatsorganisationen och i de efterföljande C/D-planen finns istället utrustning för att kommunicera med Nato-plan, något som lett till att Sverige inte kan använda ett eget kryptosystem.

– Det är naturligtvis en mycket sorglig situation som man försätter sig i när vi inte längre hemligt och säkert kan leda våra stridsflygplan, säger Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman till Ekot.

Orsaken till de kryptolösa planen är försvarets besparingar. Tidigast 2015 kan ett nytt system finnas på plats. 2007 beslutade riksdagen att Sverige bara skulle använda C/D-versionen av Gripen. Militären berättade då inte att förmågan att kommunicera krypterat gick förlorad.

– Med ett accelererat hot är det naturligtvis inte bra. Nu är det ju så att vanlig verksamhet som vi driver till vardags så bedömer vi inte att Jas 39 C/D är obrukbar, inte på något vis, säger Torgny Fälthammar, utvecklingsansvarig vid flygvapnet, till Ekot.

Att utveckla ett nytt krypteringsssystem uppges kosta miljarder. Allan Widman anser att de ansvariga generalerna bör avgå.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Gripen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.