Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gripna journalisterna granskade Lundin Petroleum

Publicerad: 13 September 2011, 07:24

De två svenska journalister som sitter häktade i Etiopien för terrorbrott var i själva verket i landet för att granska Lundin Petroleums kritiserade verksamhet.


Detta hävdar tidninge ETC i sin nätupplaga. Enligt ETC var de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien för att granska det svenska oljebolaget Lundin Petroleum. ETC skriver att detta framgår av ett brev från Martin Schibbye till sina tidigare klasskamrater på Stockholms universitets journalistutbildning.

Lundin Petroleums verksamhet i det etiopiska området Ogaden har beskrivits i boken "Affärer i blot och olja. Lundin Petroleum i Afrika" av ekonomijournalisten Kerstin Lundell. I boken beskrivs bland annat hur oljebolaget bidragit till övergrepp mot civilbefolkningen, och det var enligt brevet ytterligare information om detta som var skälet till att de svenska journalisterna försökte ta sig in i området tillsammans med rebellrörelsen ONLF. ”För att förstå vad vi försökte uppnå, läs Kerstin Lundells bok som publicerades av Ordfront förra året”, citerar ETC från brevet. Brevet är skickade via den svenska ambassaden i Addis Abeba och daterat den 12 augusti – nästan en månad innan Martin Schibbye och Johan Persson åtalas för terrorbrott och illegal inresa.

Det reportage som Martin Schibbye och Johan Persson var tänkt att publiceras i tidningen Filter, men Filters chefredaktör har inte velat uttala sig om reportagets innehåll.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.