Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Grisiga” gruvplaner sågas av samer

Publicerad: 29 februari 2012, 10:42

Intresset för att investera i svenska gruvprojekt är stort. Myndigheterna jobbar hårt för att locka utländska investerare, rapporterar SR Norrbotten.


Sverige rankas som världens sjunde mest attraktiva gruvnation, enligt tankesmedjan Fraser Institute. Och intresset fortsätter att växa. Svenska myndigheter jobbar hårt för att marknadsföra landet hos utländska investerare.

Bland annat visar regeringsrepresentanter och storföretag från Kina och Indien stort intresse för att köpa svenska gruvor, säger företrädare för Invest Sweden till SR Norrbotten. ”det kan tillföra kapital och skapa arbetstillfällen”, säger Anders Eliasson.

Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) har redovisat en lista med 90 gruv- och prospekteringsprojekt som ska locka utländska investerare. Samtidigt växer det lokala motståndet mot planerna. Renskötaren Niila Inga i Kiruna gillar inte alls myndigheternas marknadsföring.

– […] Jag tycker det är grisigt. Man marknadsför Sverige stenhårt som ett jätte-mineralland och säger kom hit och gräv och ta allting av oss. Svenska staten öppnar dörrarna och säger välkommen och ta allt vi har och sedan kan ni försvinna med pengarna utomlands, säger Niila Inga till SR Norrbotten.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.