Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Grödor frodas i Tjernobyl

Publicerad: 16 Juni 2009, 05:56

Jordarna kring reaktorn i Tjernobyl är fortfarande kraftigt radioaktiva. Men grödorna i jorden frodas.


Ämnen i artikeln:

TjernobylJordbrukKärnkraft

Grödor som odlas i närheten av det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl verkar ha anpassat sig till de höga stråldoserna. Nyheten kommer från tidningen Landsbygdens Folk som refereras av ATL Lantbrukets Affärstidning.

Fenomenet bland växtligheten kring Tjernobyl har undersökts av forskare från Slovakien under ledning av biologen Martin Hajduch.
I studien undersökte forskarna sojaplantor som odlats i närheten av det havererade kärnkraftverket med plantor som odlats hundratals kilometer därifrån.

Jordarna
kring Tjernobyl var 167 gånger så radioaktiv som jämförelsejordarna. Trots de höga stråldoserna tog grödornas frön från Tjernobyl bara upp små mängder cesium. En annan intressant upptäckt var att Tjernobyl-plantorna hade en särskild proteinsammansättning och producerade ett ämne som man  vet kan skydda mänskligt blod mot strålskador.

En
slutsats som forskarna dragit är att växter tycks kunna anpassa sig till extrem miljöbelastning, skriver ATL Lantbrukets Affärstidning.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

TjernobylJordbrukKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.