tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grodsjukdomen som skrämmer EU:s miljöministrar

Publicerad: 21 juni 2016, 09:50

En ny svampsjukdom som allvarligt hotar groddjur sprider sig snabbt i Europa.


Från 2008 till 2015 dödades 99 procent av den nederländska populationen av eldsalamander av svampsjukdomen, som nu sprider sig mycket snabbt inom EU och är etablerad i Nederländerna, Belgien och Tyskland.
Sjukdomen är så allvarlig att den diskuterades av EU:s miljöministrar när de möttes på vårens sista miljöråd under måndagen.

”Inom EU finns ca 40 salamanderarter som riskerar hotas av den nya sjukdomen. Flera av dessa omfattas av Art- och habitatdirektivet och skyddas av Bernkonventionen”, skriver regeringen i den kommenterade dagordningen inför mötet.

Enligt regeringen har svampsjukdomen ännu inte rapporterats i Sverige, däremot en närbesläktad svampsjukdom med global spridning som drabbar grodor.

– Den är fruktansvärt dödlig. Det är ett stort antal arter som utrotats, säger Anders Hallengren vid Naturvårdsenheten i Skåne till Aktuell Hållbarhet.

I den ansedda vetenskapliga tidskriften Science skrev forskare 2006 att den närbesläktade svampsjukdomen, som alltså redan finns i Sverige, är ”den värsta infektionssjukdomen som någonsin har registrerats hos ryggradsdjur i fråga om antalet som drabbats och dess benägenhet att driva dem till utrotning”.

– Framför allt i områden runt ekvatorn har den här sjukdomen svept nästan tomt på vissa arter, i till exempel Mellanamerika och Sydamerika, säger Anders Hallengren.

Enligt honom finns sjukdomen nu i hela Skåne och naturvårdare och forskare står handfallna. Både klockgrodor och grönfläckiga paddor, två hotade grodarter, har infekterats. Sjukdomen har också hittats i Uppland.

– Det roliga är att den är ganska enkel att behandla. I laboratorium kan du antingen tvätta djuren i desinfektionsmedel eller värma upp dem. Men ute i naturen, hur gör man? I Sverige har vi allemansrätt. Folk rör sig mellan olika områden och besöker olika dammar med samma utrustning, för man vet inte om det här. Grodorna är inte heller stilla, de sprider sig kraftigt.

Sjukdomarna tros ha kommit hit via import av grodor och salamandrar från Asien. Handeln med levande groddjur är omfattande och när sjukdomen väl kommit hit är den alltså svår att begränsa.

Frågan som diskuterades av EU:s miljöministrar var vilket regelverk som kan användas för att stoppa att sjukdomen sprids vidare i EU. Miljöminister Karolina Skogs (MP) pressekreterare Jesper Liveröd säger till Aktuell Hållbarhet att det handlade om en informationspunkt, där Tyskland föreslog att de arter som kan föra med sig sjukdomen ska förtecknas i en särskild bilaga som föranleder att staterna ska vidta särskilda åtgärder vid exempelvis import. Men det var alltså i inte fråga om ett formellt förslag i det här skedet och det är oklart hur frågan tas vidare.

För den som vill undvika att bidra till smittspridningen gäller några enkla regler:

– Om man ska passera från en damm till en annan där det finns hotade groddjur ska man torka stövlarna och all utrustning däremellan. Svampsporerna finns i vattnet, svampen klarar sig inte på land, säger Anders Hallengren.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev