Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Grön asfalt kyler ner skola

Publicerad: 21 Januari 2011, 05:58

En skola i Phoenix har installerat ”grön asfalt” på sin parkeringsplats. Tanken är att den betongbaserade beläggningen ska kyla ner både själva parkeringen och de intilliggande skolbyggnaderna.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Som ett led i sina ansträngningar för att dra ned på koldioxidutsläppen har Robert L. Duffy-skolan i Phoenix asfalterat om sin parkeringsplats med ”grön asfalt”, skriver CNET News.

Under varma dagar kunde den vanliga svarta asfalten hettas upp till över 90 °C. Med den ljusare, gröna asfalten kan marktemperaturen sänkas med cirka 15 till 20 °C, vilket innebär minskade nedkylningskostnader för skolans intilliggande byggnader.

Phoenix-baserade Emerald Cities står för den nya beläggningen, delvis för att demonstrera tekniken för stadens ledning och entreprenörer.

Idén att använda reflekterande material för att sänka byggnaders temperaturer verkar sprida sig allt mer. Förra månaden installerade USA:s energidepartement ett vitmålat ”kallt tak” på en av sina byggnader, för att minska nedkylningsbehovet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.