måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grön börsintroduktion i rekordformat

Publicerad: 20 oktober 2010, 07:24

Investeringsviljan i grön energi ställs nu på sin spets. Europas största börsintroduktion har rullat igång.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikAffärerEkonomiRiskkapital

Italiens största kraftbolag Enel har begett sig ut på en charmoffensiv för att ragga riskvilligt kapital till börsintroduktionen av sitt dotterbolag Enel Green Power.

Börsintroduktionen blir potentiellt den största i Europa på tre år och uppfattas av marknaden som ett viktigt test kring investeringsaptiten i förnyelsebar energi.

Även om grön energi betraktas som en långsiktigt klok investering drar många investerare öronen åt sig. Förnyelsebara energi anses riskfyllt eftersom den europeiska elmarknaden präglas av överkapacitet och att många gröna energibolag är beroende av bidrag.

Världens
största vindkraftoperatör, spanska Iberdrola Renovables, har halverats i värde sedan noteringen 2007. Även danska Vestas har tagit ordentligt med stryk på Köpenhamnsbörsen.

Förhoppningen är att introduktionen av Enel Green Power, grundat 2008, kan ändra denna trend genom att erbjuda en mer diversifierad portfölj av förnyelsebara källor.

Geotermisk energi och vattenkraft står för 65 procent av bolagets kapacitet. Dess främsta konkurrenter inom förnyelsebar energi får 90 procent av sin kapacitet från vindkraft. Enel Green Power har fler än 600 anläggningar igång eller under uppbyggnad over hela världen.

Lyckas introduktionen väntas en ny trend mot förnyelsebar energi. Nick Hyslop, analytiker vid RBC Capital Market, sa till Financial Times att det finns ”riktiga bra värden i återvinningsbara aktier”.

Även Marco Vailati, investeringschef vid Milano-baserade Cassa Lombarda, anser att introduktionen är intressant, även om priset är väl tilltaget. Han förklarar att bolaget är helt unikt i sin affärsmodell.
– Enel Green Power är till hälften som ett vanligt kraftbolag, fast med lägre utdelning, och till andra hälften ett förnyelsebart energibolag, fast med lägre tillväxt. Det är lite av en hybrid med mångfald i mitten, sa han till Reuters.

Det italienska
kraftbolaget planerar att sälja en tredjedel av Enel Green Power för 3,4 miljarder euro, motsvarade 32 miljarder kronor. Enel är i full fart att dumpa tillgångar för att minska sina skulder.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev