Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grön investeringsfond ska få fart på miljöteknik

Publicerad: 16 maj 2014, 11:37

Energiminister Anna-Karin Hatt (C) medverkade under onsdagen på konferensen Energiutblick i ett högnivåsamtal med aktörer som investerar eller har investerat i miljöteknik i tidiga skeden.


Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattEnergimyndighetenMiljöaktuellt

Svensk miljöteknik har svårt att få finansiering. Enligt Energimyndigheten har miljöteknikföretag i sin linda de senaste fem åren haft det tuffare med att hitta svenska investerare.
– Flera av deltagarna pekade på att miljöteknikbranschen skiljer sig åt från andra branscher. Lösningarna är ofta väldigt nya med högt teknikinnehåll. Många privata aktörer upplever att det kan vara svårt att bedöma tekniken, säger Anna-Karin Hatt till Miljöaktuellt.

Foto: Anders Broberg

Här lyfter hon fram Energimyndighetens samarbete med nätverket Connect för att sprida kunskap kring cleantech. Många aktörer i samtalet tyckte även att så kallad innovationsupphandling har en viktig roll att fylla, något som får större betydelse i EU:s nya upphandlingsdirektiv.

Anna-Karin Hatt pekar på att det inte nödvändigtvis är i början som kapitalbehovet är som störst utan att det kan vara när man ska ta steget från prototyp till produkt.
– En sak som många återkom till var att det behövs ett större offentligt åtagande och att det spelar stor roll att vi politiker sätter upp tydliga mål för den gröna omställningen.

Som regeringen tidigare aviserat är en grön investeringsfond på gång. Totalt ska 650 miljoner kronor äskas fram till 2020, både från EU:s strukturfonder och nationella medel.
– Vi ska gå in med pengar från offentliga sidan och då måste de matchas med privat kapital, det kräver EU. Nu måste vi rigga fonden och i dagsläget kan jag inte utlova något särskilt datum för när den är i gång, säger Anna-Karin Hatt.

Den här nyheten kunde du läsa redan igår på omvärldsbevakningstjänsten Miljöaktuellt Idag. Nu kan du testa tjänsten gratis här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.