Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grön omställning – inget för skogsindustrin

Publicerad: 21 mars 2011, 11:35

Sedan 1980-talet har skogsindustrin varit en bromskloss i omställningen till förnybar energi. En ny avhandling förklarar varför.

Ämnen i artikeln:

Förnybar Energi

I avhandlingen från Linköpings universitet framgår att den svenska skogsindustrin länge har varit ihäriga motståndare till både en grön omställning och till en hållbar energiförsörjning.

Avhandlingens författare, Mikael Ottosson, menar att ledande branschföreträdare ända in på 2000-talet motsatte sig att skogsråvaran skulle användas för annat än produktion inom skogsindustrin.

– De var helt emot satsningar på bioenergi, säger Ottosson i ett pressmeddelande. De visade en stor obenägenhet att förändras.

Skogsindustrin har länge varit Sveriges största enskilda användare av elektricitet. Men samtidigt som den svenska energipolitiken från slutet av 1980-talet började rikta in sig allt mer på biobränslen valde den svenska skogsindustrin att närmast slå bakut. Inte nog med att man motsatte sig mål för minskade utsläpp av växthusgaser, mer än hälften av massa- och pappersbruken saknade så sent som 2007 fortfarande en långsiktig energistrategi.

Det är förvånande, menar Ottosson i sin avhandling, att energieffektivitet inte prioriteras i en av världens mest energiintensiva branscher.

Men bilden är inte helt nattsvart. En del av skogsindustrin, som SCA och Södra, var snabba med att både omfamna och förorda en grön omställning. Till exempel genom att själva investera i förnybar energi så som storskaliga vindkraftsparker.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev