Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Grön seger för Ojnareskogen

Publicerad: 18 Juni 2013, 11:18

HD gick miljöns väg och undanröjde Nordkalks tillstånd att bryta kalk i Bungeområdet på Gotland. Sveriges gröna röster jublar.


Högsta domstolen slog idag fast att Nordkalks ansökan om kalkbrott i Bunge måste prövas på nytt av mark och miljödomstolen. Hela ansökningsprocessen måste därmed tas om från början. Reaktionerna på HD:s beslut har varit kraftigt positiva från en rad gröna röster.

Miljöpartiet pratar om en "glädjedag för Ojnare".
– Högsta Domstolen har låtit lag och rätt gå före snäva vinstintressen och det är mycket glädjande. HD har med sitt domslut visat att Natura 2000-skydd måste tas på allvar. Det är viktigt inte bara för Ojnareskogen utan för alla skyddsvärda naturområden. Nordkalks tillstånd ska visserligen prövas igen, men det är inte troligt eller rimligt att någon domstol accepterar kalkbrottet, säger partiets EU-parlamentariker Carl Schlyter (Mp).

Bland partierna var också Vänsterpartiet snabbt ute att glädjas över beskedet.
– Det är fantastiskt glädjande att hotet mot den unika naturen tillfälligt är stoppat. Det är även positivt att man gör en sammanhållen prövning för att se vilka effekter en täktverksamhet får på de Natura 2000- områdena som ligger vid det aktuella området, säger Jens Holm (V) miljöpolitisk talesperson.

Också Naturskyddsföreningen pratar om en glädjens dag.
– Det här är en glädjens dag för svensk naturvård. Det här är ett första steg i tillnyktringen i tillämpningen av miljöbalken och EU:s bestämmelser om art- och områdesskydd. Bunge är ett unikt område i Sverige och norra Europa, både med tanke på de höga naturvärdena och med tanke på vattenförsörjningen i området. Då går det inte att bryta ett hål som är dubbelt så stort som Visbys ringmur där, säger ordförande Mikael Karlsson.

Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön Ungdom, och Greenpeace menade dessutom att dagens dom visade hur viktigt det var med civil olydnad.
– Fantastiskt att HD kommer med det här beskedet, allt annat vore orimligt. Men detta är också en seger för den civila olydnaden. Tack vare alla de aktivister som skyddat skogen är de nu möjligt att rädda den från skadlig exploatering. Nu fortsätter kampen för att området ska bli nationalpark, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.
– Den här nya chansen att rädda ett värdefullt naturområde hade aldrig uppstått om inte så många människor engagerat sig och varit beredda att även använda sig av civil olydnad för att stoppa skövlingen i Ojnare. HD:s dom är därför en stor seger för alla aktivister som kämpat för att rädda området och visar på värdet av civil olydnad i en demokrati, säger Greenpeace-chefen Annika Jacobson.

Fältbiologerna, som organiserat motståndet på plats i Ojnareskogen, är något försiktigare i sina uttalanden och väljer att inte ta ut den slutliga segern i förskott.
– Högsta Domstolens besked är vi glada för, men det är inte en seger. Framtiden för Ojnareskogen och norra Gotlands dricksvatten är fortfarande osäker. Vi kämpar för att Ojnareskogen ska bli nationalpark, säger föreningens ordförande Salomon Abresparr.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.