Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grön teknik räddar världen – kanske

Publicerad: 19 oktober 2009, 09:32

Innovationer inom sol, vind och biodiesel pågår. Men det räcker inte – det krävs en industrirevolution på nolltid om en storskalig klimatkatastrof ska undvikas, menar WWF.


Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöteknikWWF

Inom fem år måste industrin ha ställt om till en lågfossil ekonomi och grön produktion. Annars riskerar den globala temperaturökningen att sticka iväg över 2 grader och en klimatkatastrof av stora mått är ett faktum. Det hävdar Världsnaturfonden, WWF, i en rapport.
– Inom fem år måste industrin ha inlet en global ”grön revolution” som skapar inovationer och kommersiella lösnignar inom ett 20-tal områden, säger WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson, i en kommentar.

Utsläppen av växthusgaser måste ha minskat med 80 procent 2050 för att klara att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, enligt rapporten som utförts av konsultbolaget Climate Risk på uppdrag av WWF. Som ett led i den massiva tekniska omställningen bör regeringen ge Vattenfall uppdraget att leda en grön revolution. Kol- och kärnkraftverk ska överges och kraftbolagets vinster ska investeras i hållbara energilösningar, menar WWF.

Enligt en modell ska förnybar energi stå för 95 procent av den globala energiproduktionen 2023, med början tio år tidigare. Energimixen ska bestå av 44 procent solvärme, 17 procent vindkraft, 17 procent bioenergi, 1 procent kärnkraft och 5 procent fossila bränslen. I modellen förutsätts 9 av 10 kraftverk ha koldioxidlagring, CCS, för att klara temperaturmålet.

Nya jobb och företag och bättre hälsa är några positiva bieffekter av omställningen, menar WWF. Men tillväxttakten i de nya satsningarna måste vara hög, minst 25 procent, enligt organisationen.
– Vi ska inte satsa på billigare lösningar och vänta på att priserna sjunker för de dyrare och hållbara alternativen. Då är det för sent. Kärnkraften är inte heller ett alternativ. Det är en ohållbar energikälla som dessutom kostar för mycket tar alldeles för lång tid att bygga ut. Priserna på nya alternativ måste pressas ner snabbt och skalfördelar uppnås genom satsningar på effektivisering och förnybar energi, säger Stefan Henningsson, klimatchef på WWF, i en kommentar till rapporten.

Solenergi och vindkraft pekas ut som vinnarna vid produktion av energi. Ska WWF:s ekvation gå ihop måste solenergi matcha energiproduktionen från kärnkraft redan om sex år, enligt rapporten. Totalt måste investeringarna i förnybar energi uppgå till 7.000 miljarder dollar fram till 2050 för att koldioxidutsläppen ska minskas med 80 procent globalt.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöteknikWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.