Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grön Ungdom: Här är framtidens Miljöparti-politik

Publicerad: 2 juli 2011, 20:45

Den övergripande frågan framöver handlar om att miljö måste ses som det grundläggande i alla politikområden – det menar Rebecka Carlsson, språkrör för Grön Ungdom.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Foto: Fredrik Hjerling

Namn: Rebecka Carlsson
Ålder: 23
Språkrör (tillsammans med Björn Lindgren) för Grön Ungdom sedan februari 2011

− Det är bara att påbörja klimatomställningen, det finns inget att vänta på. Det är inte coolt att minska utsläppen lite grann. Vi måste ha helt nya visioner. Tänk om vi siktar på att helt eliminera utsläppen. Då börjar det hända saker. Sverige skulle kunna bli pionjärer här, en grön industrihubb. Vi har redan i dag bra miljöteknikforskning, så vi har ju potentialen att skapa mängder av nya gröna jobb.

Rebecka Carlssons väg in i politiken var långtifrån spikrak. Hon ville från början inte hålla på med miljöfrågor, hon ville inte in i partipolitiken och hon ville absolut inte engagera sig i något ungdomsförbund. Men insikten om att det faktiskt går att påverka, även i stora frågor som klimat och hållbar utveckling, ledde till en omprövning av de egna idéerna, och efter drygt ett år i Grön ungdom sitter hon nu som förbundets språkrör.

− Men när jag tänker efter så fanns det väl i och för sig något av en röd tråd. Jag har miljöintresserade föräldrar, jag är uppväxt i ett öde torp ute i skogen, en gammal jägmästarstuga utan grannar, i princip mitt i ett naturreservat där en fridlyst rödek fick fungera som klätterträd och där en massa trädkramare ett tag sprang omkring på tomten i och med att området var en urskog som var avverkningshotad.

En resa till Mali i vuxen ålder fungerade i sin tur som ett mer direkt ”wake-up call”.

− Vi hamnade mitt i en väpnad strid. En konflikt som i grunden kan beskrivas som en ekologisk konflikt. Först kom klimatförändringarna, sen försvann grundvattnet, sen försvann maten. En dag stod vi mitt på en sanddyn utanför Timbuktu när en kompis säger, ”Can you imagine that we used to grow food here? Climate changed, then everything changed.” När jag kom hem från Mali insåg jag att klimatfrågan i kombination med hållbar utveckling var de områden som jag skulle – nej, som jag måste – engagera mig i.

Rebecka berättar att Miljöpartiet, med start i höst, kommer att påbörja arbetet med att skriva ett helt nytt partiprogram. En minst sagt omfattande revideringsprocess som hon kommer att vara djupt involverad i och som kommer att pågå fram till 2013.

− Jag trodde först att MP skulle sitta och försvara gammal politik, men det jag gillar är att man hela tiden snarare omprövar sin politik. Partiet vågar lyssna till exempel på ny klimatforskning som pekar på att betydligt mer ambitiösa åtgärder krävs om vi ska klara det här. Samtidigt gör det att politiken vi driver tidvis kan bli lite otydlig. Vi har till exempel fortfarande inte satt ner foten i fråga om tillväxten. Hur ser vi egentligen på grön tillväxt, nolltillväxt, en negativ tillväxt – det är en debatt som just nu pågår.

Målsättningarna som Rebecka har för framtiden är många. Det handlar om att ersätta BNP med genuina välfärdsmått, att få till nya regler för aktiebolag så att inte vinst ska ses som det enda målet, att få fram ett nytt utbildningssystem som kan skapa den kreativitet som behövs för att ta sig an de utmaningar världen står inför, att ställa om till en cirkulär ekonomi som bygger på att man eliminerar avfall, samt en övergång mot 100 procent förnybar energi.

− Men den övergripande frågan framöver handlar om att miljö inte ska ses som en separat politisk fråga, utan snarare som det grundläggande i alla politikområden.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.