Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Grön VIP-kö” i Arlandas säkerhetskontroll

Publicerad: 5 juni 2012, 06:34

Nytt grepp prövas på Världsmiljödagen för att få folk att klimatkompensera för sina flygresor.


I går rapporterade SR Ekot om att allt fler svenskar tar flyget då de ska på semester. Förra året var det rekord med 12,2 miljoner resor utomlands med övernattning som skedde på fritiden, där flest resor, 1,6 miljoner, gick till Spanien. Mindre än en av hundra resor utomlands sker med tåg.

Hans Remvig på företaget Resurs, som varje månad intervjuar svenskar om deras resvanor, svarar så här på Ekots fråga om hur klimatkrisen egentligen väger in i svenskarnas resebeslut:

– Det påverkar inte alls. Vi ser inte den här biten att vi flyger långt, att man skulle behöva kompensera för det där, utan det glömmer man liksom lätt bort.

I dag på Världsmiljödagen prövar Tricorona Climate Partners tillsammans med den statliga koncernen Swedavia, som driver 11 flygplatser i Sverige, ett nytt grepp för att få folk att reflektera mer över sina flygresor och sin klimatpåverkan. Den resenär som i dag väljer att klimatkompensera sin resa får passera i en särskild "grön VIP-kö" igenom säkerhetskontrollen. Erbjudandet gäller på Arlandas samtliga terminaler.

– Detta är ett jättebra sätt att komma i direktkontakt med resenärerna, diskutera klimatfrågan, berätta vad klimatkompensation är och visa hur var och en kan ta ansvar för sin egen klimatpåverkan, säger Per Egstam, vd för Tricorona Climate Partner, i ett pressmeddelande.

Klimatkompensationen sker med Tricoronas FN-certifierade CDM-projekt. Beroende på hur långt man flyger handlar det om att kompensera för sin klimatpåverkan med mellan 50 kronor och 800 kronor.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.