tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gröna affärsmodeller kan bli Sveriges främsta exportvara

Publicerad: 4 juli 2022, 09:25

Gröna affärsmodeller kan bli svenskt exportlyft. Foto: Maarten Zeehandelaar

När Sverige ska bli klimatneutralt banas vägen för export av gröna affärsmodeller, enligt Boston Consulting Group.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Samtidigt som Sverige med dagens utsläppsminskningar riskerar att missa målet om nettonollutsläpp år 2045 innebär ambitionen att gröna affärsmodeller är på väg att bli vår främsta exportvara. Det menar konsultbolaget Boston Consulting Group, som i en ny rapport pekar på att en grön omställning av svensk ekonomi skulle möjliggöra en BNP-ökning på 2 procent och skapa 100 000 nya arbetstillfällen, främst inom industri- och energisektorerna. Samtidigt som det skulle möjliggöra för svenska företag att ta del av den globala marknaden för hållbara affärslösningar som beräknas uppgå till 14 biljoner euro 2050. 

”Att minska utsläppen av växthusgaser är vår generations största utmaning men samtidigt den största affärsmöjligheten med potential att bli Sveriges främsta exportvara”, säger Nanna Gelebo, partner på BCG med fokus på detaljhandel och hållbarhet, i en kommentar.

Enligt konsultbolagets rapport riskerar Sverige att missa målet om nettonollutsläpp år 2045 med 26 miljoner ton koldioxidekvivalenter och utsläppen måste minska tre gånger snabbare jämfört med vad som har uppnåtts hittills, för att målet ska uppnås.

Läs rapporten om klimatomställning och affärsmöjligheter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev